Tarvitsemmeko puskurirahaston?

Nordean 2017 teettämässä tutkimuksessa selviää, että vaikka alle kolmasosa suomalaisista on tehnyt budjetin kotitaloutensa tuloista ja menoista, on puskurirahastot silti verrattain yleisiä.

Mitä sitten tarkoittaa puskurirahasto? Puskurirahastossa on ihanteellisessa tapauksessa esimerkiksi kolmen kuukauden palkkaa vastaavaa summaa, joka tuo turvaa mikäli elämäntilanne muuttuu yllättäen. Puskurirahaston avulla voidaan välttää kalliit pikalainat tai muut ratkaisut, mitä yllättävissä elämäntilanteissa joutuu tekemään.
 

Yllättäviin tilateisiin halutaan varautua


Yleensä säästäminen mielletään sellaiseksi, että säästetyillä varoilla on selvä käyttökohde. Se voi olla esimerkiksi auto tai asunto, mutta puskurirahastolla tarkoitetaan summaa, jolle ei ole etukäteen mietitty kohdetta. Tarkoituksena on tuoda turvaa pahan päivän varalle, esimerkiksi työttömyyden varalle tai auton hajotessa. Vaihdelaatikon korjaamisesta syntyvä lasku ei paljon naurata jos pankkitilillä ei normaalien kuukausimenojen lisäksi ole mitään jäljellä.

Puskurirahaston ideana on, että tarvittaessa varat on käytettävissä heti. Vaikka sukanvarteen säästäminen ei ole järkevää sijoitusmielessä, tulisi jonkinlaisen summan irrota välittömään käyttöön. 
 

Mikä on riittävä puskurirahasto?


Mitään tarkkaa summaa optimaaliselle puskurirahastolle ei ole, se voi olla tuhat euroa tai puolen vuoden nettopalkkaa vastaava summa. Säästämiseen vaikuttaa yksilön elintavat ja taloudellinen tilanne. Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää suuria rahamääriä kuukausittain ja näin ollen puskurirahasto kertyy maltillisesti. Pienemmätkin säästetyt rahasummat ovat kuitenkin hyödyksi, jos ne estävät esimerkiksi kalliin pikalainan ottamisen.


Säästäminen alkaa pienistä teoista


Oman kotitalouden budjetin laatiminen on ensiaskel puskurirahaston perustamista varten. Harva osaa tarkalleen sanoa, mistä kotitalouden kuukausittaiset menoerät syntyvät vuokran ja pakollisten laskujen lisäksi. Rahankäytön seuraaminen tuo esiin omat henkilökohtaiset sudenkuopat rahankäytössä ja saattaa tuoda esiin konkreettisia menoeriä, joista voisi säästää. 

Jos raha on tiukalla, eikä turhia kuluja ole kohdistettavissa puskurirahaston kartuttamiseen, pelkästään puhelin- ja sähkösopimusten kilpailuttaminen saattaa tuoda säästöjä ilman, että mistään tarvitsee luopua.

Seuraavassa artikkelissa kerromme mitkä palvelut kilpailuttamalla säästät satoja euroja! Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoreimmat artikkelit aina sähköpostiisi.

Lähteet:
Nordea 

Lue lisää aiheesta:
Parhaat vinkit taloutesi parantamiseen

 
By Emma, 16 Mar 2018
imageEmma

Emma opiskelee kansantaloustiedettä Helsingin yliopistossa ja vapaa-ajallaan hän kirjoittaa talousaiheisia artikkeleita yrityksien nettisivuille.

Se flere tilbud under

Allekirjoita pankkitunnuksilla Allekirjoita myöhemmin
Sulje ikkuna